Panna cotta je jedním z nejznámějších italských dezertů a v překladu znamená "vařená smetana". Jde vlastně jen o smetanu svařenou s mlékem, cukrem, želatinou a vanilkou. Horký krém se poté vlije do formiček, nechá ztuhnout a podává se s ovocnou omáčkou nebo polevou (čokoládovou, karamelovou, kávovou).
Panna cottu mám moc ráda a vyzkoušela jsem spoustu variant. Čokoládová byla zklamáním, protože čokoláda je příliš výrazná a panna cotta chutnala jako lepší pudink. Medová poleva pak byla příliš sladká a spolu se sladkou panna cottou bylo té sladoty už trochu moc i na mě. Panna cotta s kokosovým mlékem, kubánským rumem a omáčkou z manga nebyla špatná, ale v jednoduchosti je krása a v případě panna cotty to platí dvojnásobně. U mě tak jednoznačně vede panna cotta s řeckým jogurtem, vanilkou a jahodami.
Mírně nakyslá chuť řeckého jogurtu se s jahodami skvěle doplňuje a vanilka dodá nejen krásnou vůni, ale i zjemní chuť. Zvlášť v létě je tento dezert skvělým osvěžením.
Budete potřebovat:
- 3 lžičky želatiny,
- 500 ml smetany ke šlehání,
- 125 ml řeckého jogurtu,
- 125 ml plnotučného mléka,
- ½ hrnku cukru krupice,
- vanilkový lusk,
- jahody.
Postup:
Do kastrůlku nalijte smetanu a přisypte cukr. Rozřízněte vanilkový lusk, vyškrábněte špičkou nože semínka a přidejte samotný lusk i semínka ke smetaně. Začněte zahřívat, ale dejte pozor, aby se smetana nevařila. Krátce prohřejte a promíchejte, až se cukr rozpustí. Odstavte z plotny a nechte nejméně 30 minut louhovat. Poté lusk vyjměte.
Želatinu vsypte do mléka a nechte přibližně 10 minut nabobtnat. Mléko s želatinou vlijte do smetany a důkladně rozmíchejte. V případě potřeby smetanu opět prohřejte, aby se želatina zcela rozpustila. Na závěr vmíchejte řecký jogurt. Směs nalijte do silikonových formiček a dejte vychladit.
Jahody rozmixujte dohladka. Panna cottu vyklopte z formiček na talíře, přelijte jahodovou omáčkou a podávejte.
Rady a na co si dát pozor:
- Želatiny dejte opravdu jen 3 lžičky, konzistence panna cotty bude tak akorát. Pokud dáte želatiny příliš mnoho, panna cotta bude moc tuhá.
- Pokud nejde panna cotta vyklopit, vložte formičky na chvilku do teplé vody.
- Ze silikonových formiček jde panna cotta snadněji vyklopit. Můžete ale použít i teflonovou formu na muffiny, jen ji lehce vymažte olejem.
- Místo jahod zkuste třeba i maliny, borůvky, ostružiny, ...