sladkadvojtecka@email.cz

Jeden kousek nestačí ...

 

 

Kromě pečení sladkostí a výroby domácích belgických pralinek také několikrát týdně peču kváskový celozrnný chléb. Chcete-li s pečením kváskového chleba začít a nemáte kvásek nebo nevíte jak, napište. Trochu kvásku Vám ráda předám a radu ohledně pečení chleba také. A pokud budu mít čerstvě upečeno, tak i krajíc nebo dva na cestu.

POMERANČOVÉ SUŠENKY S MANDLEMI A ČOKOLÁDOU

02.12.2013 19:00

Zcela jednoduché, a přitom úžasně voňavé pomerančové sušenky - skvělé jako vánoční cukroví nebo jen tak k odpolední kávě. Pomerančová kůra, likér Grand Marnier a mandlová mouka posunou obyčejné linecké těsto o několik řádů výš. Při použití celozrnné špaldové mouky se lze navíc tvářit, že jde vlastně o zdravé mlsání :o) Pozor, tyto sušenky jsou prudce návykové a jeden či dva kousky rozhodně nebudou stačit!

 

Na 60 sušenek budete potřebovat:

  • 140 g hladké celozrnné špaldové mouky,
  • 60 g mandlové mouky,
  • 100 g moučkového cukru,
  • 1,5 lžičky maizeny,
  • 1 lžičku kypřicího prášku,
  • kůra nastrouhaná z 1 chemicky neošetřeného pomeranče,
  • 120 g másla,
  • 1 žloutek,
  • 1 lžíce likéru Grand Marnier,
  • 75 g hořké čokolády,
  • plátky mandlí.

 

Postup:

Do mísy nasypte mouku, mandlovou mouku, cukr, maizenu, kypřicí prášek a pomerančovou kůru. Promíchejte a přidejte vychlazené máslo. Nejprve vidličkou a pak konečky prstů máslo rozmačkejte do velikosti ovesných vloček. Vmíchejte žloutek a likér a rychle uhněťte kouli. Hřbetem dlaně ji několikrát rozetřete po pracovní desce. Opět vytvarujte z těsta kouli, zabalte do fólie a nechte v lednici odpočinout alespoň po dobu 2 hodin.

Těsto dostatečně pomoučněte, aby se nelepilo, vyválejte placku a vykrojte kolečka. Přeneste je na plech vyložený pečícím papírem a dejte chladit do lednice zhruba na 30 minut. Poté pečte v předehřáté troubě na 180 ºC přibližně 8 až 10 minut, až okraje zezlátnou.

Čokoládu opatrně rozpusťte nad párou (postup a rady naleznete u receptu ČOKOLÁDOVÝ DORT S MANDLEMI). Vychladlé sušenky ozdobte rozpuštěnou čokoládou a posypte plátky mandlí.

 

Rady:

  • Nemáte-li mandlovou mouku, použijte jemně mleté mandle.
  • Celozrnnou mouku můžete nahradit i obyčejnou bílou.
  • Místo pomerančového likéru Grand Marniér můžete zkusit třeba mandlový likér (Amaretto).
  • Při zpracování těsta je nutné pracovat rychle a těsto příliš nepropracovávat. Pokud máslo příliš změkne a zteplá, těsto se bude později lepit a trhat a práce s ním bude dost otravná. Proto používejte jen konečky prstů nebo hřbet dlaně, jsou nejstudenější. Naopak nepoužívejte samotnou dlaň. Další obecné rady naleznete v návodech u lineckého těsta.
  • Sušenky pečením trochu nabydou, neskládejte je na plech těsně vedle sebe. 
  • Skladujte v dobře uzavíratelné nádobě na chladném a temném místě.

Diskusní téma: POMERANČOVÉ SUŠENKY S MANDLEMI A ČOKOLÁDOU

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.