sladkadvojtecka@email.cz

Jeden kousek nestačí ...

 

 

Kromě pečení sladkostí a výroby domácích belgických pralinek také několikrát týdně peču kváskový celozrnný chléb. Chcete-li s pečením kváskového chleba začít a nemáte kvásek nebo nevíte jak, napište. Trochu kvásku Vám ráda předám a radu ohledně pečení chleba také. A pokud budu mít čerstvě upečeno, tak i krajíc nebo dva na cestu.

PANNA COTTA S ŘECKÝM JOGURTEM, VANILKOU A JAHODAMI

14.11.2013 20:14

Panna cotta je jedním z nejznámějších italských dezertů a v překladu znamená "vařená smetana". Jde vlastně jen o smetanu svařenou s mlékem, cukrem, želatinou a vanilkou. Horký krém se poté vlije do formiček, nechá ztuhnout a podává se s ovocnou omáčkou nebo polevou (čokoládovou, karamelovou, kávovou).

Panna cottu mám moc ráda a vyzkoušela jsem spoustu variant. Čokoládová byla zklamáním, protože čokoláda je příliš výrazná a panna cotta chutnala jako lepší pudink. Medová poleva pak byla příliš sladká a spolu se sladkou panna cottou bylo té sladoty už trochu moc i na mě. Panna cotta s kokosovým mlékem, kubánským rumem a omáčkou z manga nebyla špatná, ale v jednoduchosti je krása a v případě panna cotty to platí dvojnásobně. U mě tak jednoznačně vede panna cotta s řeckým jogurtem, vanilkou a jahodami.

Mírně nakyslá chuť řeckého jogurtu se s jahodami skvěle doplňuje a vanilka dodá nejen krásnou vůni, ale i zjemní chuť. Zvlášť v létě je tento dezert skvělým osvěžením. 

Budete potřebovat:

  • 3 lžičky želatiny,
  • 500 ml smetany ke šlehání,
  • 125 ml řeckého jogurtu,
  • 125 ml plnotučného mléka,
  • ½ hrnku cukru krupice,
  • vanilkový lusk,
  • jahody.

 

Postup:

Do kastrůlku nalijte smetanu a přisypte cukr. Rozřízněte vanilkový lusk, vyškrábněte špičkou nože semínka a přidejte samotný lusk i semínka ke smetaně. Začněte zahřívat, ale dejte pozor, aby se smetana nevařila. Krátce prohřejte a promíchejte, až se cukr rozpustí. Odstavte z plotny a nechte nejméně 30 minut louhovat. Poté lusk vyjměte.

Želatinu vsypte do mléka a nechte přibližně 10 minut nabobtnat. Mléko s želatinou vlijte do smetany a důkladně rozmíchejte. V případě potřeby smetanu opět prohřejte, aby se želatina zcela rozpustila. Na závěr vmíchejte řecký jogurt. Směs nalijte do silikonových formiček a dejte vychladit.

Jahody rozmixujte dohladka. Panna cottu vyklopte z formiček na talíře, přelijte jahodovou omáčkou a podávejte.

 

Rady a na co si dát pozor:

  • Želatiny dejte opravdu jen 3 lžičky, konzistence panna cotty bude tak akorát. Pokud dáte želatiny příliš mnoho, panna cotta bude moc tuhá.
  • Pokud nejde panna cotta vyklopit, vložte formičky na chvilku do teplé vody. 
  • Ze silikonových formiček jde panna cotta snadněji vyklopit. Můžete ale použít i teflonovou formu na muffiny, jen ji lehce vymažte olejem.
  • Místo jahod zkuste třeba i maliny, borůvky, ostružiny, ...

 

Diskusní téma: PANNA COTTA S ŘECKÝM JOGURTEM, VANILKOU A JAHODAMI

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.