sladkadvojtecka@email.cz

Jeden kousek nestačí ...

 

 

Kromě pečení sladkostí a výroby domácích belgických pralinek také několikrát týdně peču kváskový celozrnný chléb. Chcete-li s pečením kváskového chleba začít a nemáte kvásek nebo nevíte jak, napište. Trochu kvásku Vám ráda předám a radu ohledně pečení chleba také. A pokud budu mít čerstvě upečeno, tak i krajíc nebo dva na cestu.

ČOKOLÁDOVÝ DORT S MANDLEMI

21.11.2013 18:58

Co mně nejvíc zvedne náladu v těchto sychravých a pošmourných podzimních dnech? Přece čokoláda! A co je ještě lepší než čokoláda? Čokoládový dort! Jednoduchý a přitom neskutečně dobrý, neskutečně sytý a hlavně - neskutečně čokoládový dort! 

Na jeho přípravu použijte kvalitní hořkou čokoládu. Tím myslím „pravou čokoládu“, žádné čokoládové pochoutky, čokolády na vaření či jiné náhražky plné rostlinných tuků. V dobré hořké čokoládě by se kromě kakaové hmoty, cukru, kakaového másla, přírodní vanilky (a případně nějakého toho lecitinu) nemělo vyskytovat nic jiného. Já používám belgickou čokoládu Belcolade určenou primárně na výrobu pralinek, ale na pečení se mně osvědčily také čokolády J. D. Gross z Lidlu, u nichž je dle mého názoru dobrý poměr cena/kvalita.

 

Budete potřebovat:

  • 125 g másla,
  • 375 g čokolády (60 %),
  • 175 g třtinového cukru,
  • 35 g hladké mouky,
  • 130 g mandlové mouky nebo jemně mletých mandlí,
  • 5 vajec,
  • kakao.

 

Postup:

V hrnci přiveďte k varu trochu vody a odstavte ze sporáku. Nerezovou mísu s nalámanou čokoládou postavte na hrnec tak, aby se dno nedotýkalo vody. Čokoládu nechte pomalu za občasného míchání rozpustit.

Do rozehřáté čokolády přidejte máslo a nechte jej v čokoládě rozpustit. Poté přisypte cukr, mouku a mandlovou mouku a dobře promíchejte. Nakonec vmíchejte vajíčka.

Troubu předehřejte na 170 ºC.

Dortovou formu o průměru 22 cm vyložte pečícím papírem, a to i po stranách. Těsto nalijte do formy, zakryjte alobalem a pečte přibližně 45 minut (dort by měl zůstat uprostřed trochu tekutý). Poté odkryjte alobal a nechte vychladnout.

Před podáváním posypte dort kakaem. Pokud nemáte výčitky z velkého množství kalorií, podávejte se šlehačkou.

 

Rady a na co si dát pozor:

  • Čokoládu rozpouštějte pomalu a jen nad párou. Nespěchejte, hořká čokoláda by se neměla zahřívat na více než 45 až 49 ºC, neboť při vyšší teplotě se ničí chuť i struktura čokolády. A nezahřívejte čokoládu pod pokličkou, protože do čokolády se nesmí dostat voda ani pára.
  • Pokud máte rozevírací dortovou formu, stačí vyložit pečícím papírem pouze její dno. Po upečení dort obkružte po obvodu nožem a vyjměte z formy.
  • Na pečení se mně osvědčila nastavitelná dortová forma od Tescomy – s jednou formou lze péct dorty o různých průměrech.

Základní recept jsem převzala od Dity P. Slavil obrovský úspěch a čokoládových dortů jsem od té doby upekla nespočet. 

Komentáře

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.