Ořechový koláč s javorovým sirupem prostě musí být dobrý už jen proto, že je plný ořechů, másla a samozřejmě javorového sirupu. Základ tvoří korpus z lineckého těsta. Raději používám celozrnnou špaldovou mouku, koláč je tak o trochu zdravější i sytější. Oříšková chuť špaldy navíc skvěle ladí k náplni. Ale použít můžete samozřejmě i obyčejnou bílou hladkou mouku.
Na linecké těsto budete potřebovat:
- 200 g hladké špaldové celozrnné mouky,
- 50 g krupicového cukru,
- špetku soli,
- 100 g másla,
- 1 žloutek.
Na ořechovou náplň budete potřebovat:
- 150 g másla,
- 100 g hnědého cukru,
- 2 vejce,
- 100 g javorového sirupu,
- 50 g hladké mouky,
- 200 g vlašských ořechů,
- meruňkovou marmeládu.
Postup:
Nejprve si připravte linecké těsto. Do mísy nasypte mouku, cukr a špetku soli. Promíchejte a přidejte vychlazené máslo nakrájené na menší kostky. Nejprve vidličkou a pak konečky prstů máslo rozmačkejte do velikosti ovesných vloček. Vmíchejte vajíčko a rychle uhněťte kouli. Hřbetem dlaně ji několikrát rozetřete po pracovní desce, aby se suroviny dobře propojily. Opět vytvarujte z těsta kouli, zabalte do fólie a nechte v lednici odpočinout po dobu alespoň 2 hodin.
Z těsta vyválejte plát a pomocí válečku jej přeneste do nízké koláčové formy o průměru 26 cm (nápomocná je i silikonová podložka, na které těsto vyválíte a pak snadno přenesete do formy). Přebytky těsta založte a prsty vytvořte okraj. Dejte opět vychladit alespoň po dobu 20 minut.
Zatím si připravte náplň. Máslo utřete s cukrem do pěny, trvá to asi 15 minut (žloutky výrazně zvětší svůj objem a zesvětlají). Postupně za stálého míchání přidejte vejce. Vešlehejte javorový sirup, poté i mouku a nahrubo mleté ořechy.
Dno koláče propíchejte, vyložte pečícím papírem a naplňte suchými luštěninami (fazole, hrách), aby se dno koláče nevzdouvalo. Dejte péct na 200 ºC přibližně 5 až 7 minut. Poté odstraňte luštěniny i pečící papír a pečte dalších 5 minut.
Předpečený korpus lehce potřete marmeládou a naplňte ořechovou směsí. Rovnoměrně rozetřete a pečte na 175°C asi 40 minut. Pokud okraje koláče hodně tmavou, přikryjte celý koláč alobalem.
Nechte vychladnout, pocukrujte a podávejte.
Rady a na co si dát pozor:
- V případě lineckého těsta je nutné pracovat rychle a těsto příliš nepropracovávat. Pokud máslo příliš změkne a zteplá, těsto se bude lepit a trhat. Proto používejte jen konečky prstů nebo hřbet dlaně, jsou nejstudenější. Naopak nepoužívejte samotnou dlaň. Další obecné rady naleznete v návodech u lineckého těsta.