Pro francouzskou kuchyni mám slabost. A to velkou. Na francouzské dezerty a koláče je většinou potřeba spousta másla, cukru, šlehačky a vajíček, už jen proto musí být výsledek skvělý. A ani tento hruškový koláč není výjimkou. Na rozdíl od většiny francouzských receptů je jeho příprava kupodivu rychlá a snadná. Stačí si jen vyrobit a krátce předpéct linecké těsto, hrušky obalit ve směsi cukru a skořice a zalít směsí ze šlehačky, mouky, vajíček a koňaku. Pro větší efekt ještě na povrchu vykouzlete karamelovou krustu.
Opět jsem vyměnila obyčejnou bílou mouku za celozrnnou špaldovou, a to nejen v těstě, ale i v náplni. V receptu jsou dobré obě, jen ta celozrnná špaldová je zdravější.
Na linecké těsto budete potřebovat:
- 200 g hladké špaldové celozrnné mouky,
- 50 g třtinového cukru,
- špetku soli,
- 120 g másla,
- 1 vejce.
Na náplň budete potřebovat:
- 3 velké hrušky,
- 50 g třtinového cukru,
- ½ lžičky skořice,
- 1 vejce,
- 50 g třtinového cukru,
- 30 g hladké celozrnné špaldové mouky,
- 100 ml smetany ke šlehání,
- 3 lžíce koňaku,
- třtinový cukr.
Postup:
Nejprve si připravte linecké těsto. Do mísy nasypte mouku, cukr a špetku soli. Promíchejte a přidejte vychlazené máslo nakrájené na menší kostky. Nejprve vidličkou a pak konečky prstů máslo rozmačkejte do velikosti ovesných vloček. Vmíchejte vajíčko a rychle uhněťte kouli. Hřbetem dlaně ji několikrát rozetřete po pracovní desce, aby se suroviny dobře propojily. Opět vytvarujte z těsta kouli, zabalte do fólie a nechte v lednici odpočinout alespoň po dobu 2 hodin.
Troubu rozehřejte na 200 ºC.
Z těsta vyválejte plát a pomocí válečku jej přeneste do nízké koláčové formy o průměru 26 cm (nápomocná je i silikonová podložka, na které těsto vyválíte a pak snadno přenesete do formy). Přebytky těsta založte a prsty vytvořte okraj. Dejte opět vychladit na 20 minut.
Zatím si připravte hrušky a náplň. V míse smíchejte cukr se skořicí. Hrušky oloupejte, nakrájejte na osminky a pomocí vidličky obalte ve směsi cukru a skořice. Pokud jsou tvrdší, stačí je ve směsi prohodit, měkčí kousky by se ale mohly polámat.
Vajíčko spolu s cukrem vyšlehejte, až bude směs světlá a hustá. Postupně vmíchejte mouku, smetanu a nakonec koňak. Hrušky i náplň zatím odložte stranou.
Koláč vyndejte z lednice. Dno propíchejte vidličkou, vyložte pečícím papírem a naplňte suchými luštěninami, aby se dno koláče nevzdouvalo. Dejte péct na 200 ºC přibližně 5 až 7 minut. Poté odstraňte luštěniny i pečící papír a pečte dalších 5 minut.
Na předpečený korpus vyskládejte hrušky. Nejprve vytvořte vnější prstenec a potom zaplňte střed. Hrušky opatrně zalijte připravenou náplní. Koláč vraťte do trouby a při 190 ºC pečte asi 10 minut.
Koláč lehce posypte třtinovým cukrem a vraťte do trouby na dalších 15 až 20 minut. Cukr by měl lehce zkaramelizovat.
Koláč podávejte ještě teplý.
Rady a na co si dát pozor:
- V případě lineckého těsta je nutné pracovat rychle a těsto příliš nepropracovávat. Pokud máslo příliš změkne a zteplá, těsto se bude lepit a trhat. Proto používejte jen konečky prstů nebo hřbet dlaně, jsou nejstudenější. Naopak nepoužívejte samotnou dlaň. Další obecné rady naleznete v návodech u lineckého těsta.
- Místo hrušek můžete použít také jablka, výborné jsou i nashi (hruškojablka).