sladkadvojtecka@email.cz

Jeden kousek nestačí ...

 

 

Kromě pečení sladkostí a výroby domácích belgických pralinek také několikrát týdně peču kváskový celozrnný chléb. Chcete-li s pečením kváskového chleba začít a nemáte kvásek nebo nevíte jak, napište. Trochu kvásku Vám ráda předám a radu ohledně pečení chleba také. A pokud budu mít čerstvě upečeno, tak i krajíc nebo dva na cestu.

FRANCOUZSKÝ HRUŠKOVÝ KOLÁČ

26.03.2014 19:36

Pro francouzskou kuchyni mám slabost. A to velkou. Na francouzské dezerty a koláče je většinou potřeba spousta másla, cukru, šlehačky a vajíček, už jen proto musí být výsledek skvělý. A ani tento hruškový koláč není výjimkou. Na rozdíl od většiny francouzských receptů je jeho příprava kupodivu rychlá a snadná. Stačí si jen vyrobit a krátce předpéct linecké těsto, hrušky obalit ve směsi cukru a skořice a zalít směsí ze šlehačky, mouky, vajíček a koňaku. Pro větší efekt ještě na povrchu vykouzlete karamelovou krustu.

Opět jsem vyměnila obyčejnou bílou mouku za celozrnnou špaldovou, a to nejen v těstě, ale i v náplni. V receptu jsou dobré obě, jen ta celozrnná špaldová je zdravější.

 

Na linecké těsto budete potřebovat:

  • 200 g hladké špaldové celozrnné mouky,
  • 50 g třtinového cukru,
  • špetku soli,
  • 120 g másla,
  • 1 vejce.

 

Na náplň budete potřebovat:

  • 3 velké hrušky,
  • 50 g třtinového cukru,
  • ½ lžičky skořice,
  • 1 vejce,
  • 50 g třtinového cukru,
  • 30 g hladké celozrnné špaldové mouky,
  • 100 ml smetany ke šlehání,
  • 3 lžíce koňaku,
  • třtinový cukr.

 

Postup:

Nejprve si připravte linecké těsto. Do mísy nasypte mouku, cukr a špetku soli. Promíchejte a přidejte vychlazené máslo nakrájené na menší kostky. Nejprve vidličkou a pak konečky prstů máslo rozmačkejte do velikosti ovesných vloček. Vmíchejte vajíčko a rychle uhněťte kouli. Hřbetem dlaně ji několikrát rozetřete po pracovní desce, aby se suroviny dobře propojily. Opět vytvarujte z těsta kouli, zabalte do fólie a nechte v lednici odpočinout alespoň po dobu 2 hodin.

Troubu rozehřejte na 200 ºC.

Z těsta vyválejte plát a pomocí válečku jej přeneste do nízké koláčové formy o průměru 26 cm (nápomocná je i silikonová podložka, na které těsto vyválíte a pak snadno přenesete do formy). Přebytky těsta založte a prsty vytvořte okraj. Dejte opět vychladit na 20 minut.

Zatím si připravte hrušky a náplň. V míse smíchejte cukr se skořicí. Hrušky oloupejte, nakrájejte na osminky a pomocí vidličky obalte ve směsi cukru a skořice. Pokud jsou tvrdší, stačí je ve směsi prohodit, měkčí kousky by se ale mohly polámat.

Vajíčko spolu s cukrem vyšlehejte, až bude směs světlá a hustá. Postupně vmíchejte mouku, smetanu a nakonec koňak. Hrušky i náplň zatím odložte stranou.

Koláč vyndejte z lednice. Dno propíchejte vidličkou, vyložte pečícím papírem a naplňte suchými luštěninami, aby se dno koláče nevzdouvalo. Dejte péct na 200 ºC přibližně 5 až 7 minut. Poté odstraňte luštěniny i pečící papír a pečte dalších 5 minut.

Na předpečený korpus vyskládejte hrušky. Nejprve vytvořte vnější prstenec a potom zaplňte střed. Hrušky opatrně zalijte připravenou náplní. Koláč vraťte do trouby a při 190 ºC pečte asi 10 minut.

Koláč lehce posypte třtinovým cukrem a vraťte do trouby na dalších 15 až 20 minut. Cukr by měl lehce zkaramelizovat.

Koláč podávejte ještě teplý.

 

Rady a na co si dát pozor:

  • V případě lineckého těsta je nutné pracovat rychle a těsto příliš nepropracovávat. Pokud máslo příliš změkne a zteplá, těsto se bude lepit a trhat. Proto používejte jen konečky prstů nebo hřbet dlaně, jsou nejstudenější. Naopak nepoužívejte samotnou dlaň. Další obecné rady naleznete v návodech u lineckého těsta.
  • Místo hrušek můžete použít také jablka, výborné jsou i nashi (hruškojablka).

Diskusní téma: FRANCOUZSKÝ HRUŠKOVÝ KOLÁČ

Неподписанные связи в течение телеграм

Antoniasaulk 18.04.2024
Анкеты женщин равно молодых людей он-лайн, в течение телеграм канале @wanowes

Hello i am writing about your prices

RobertBom 17.04.2024
Hi, kam dashur të di çmimin tuaj

The Significance of Online Dating in the Modern World.

Douglaspaice 17.04.2024
How do you assess the role of internet dating in modern society in terms of social integration?

Solve puzzles

BillieDef 16.04.2024
Invite friends to solve puzzles
Win NFTs and $500,000

Aloha i wrote about your the price

RobertBom 15.04.2024
Hi, I wanted to know your price.

Hi, i writing about your price for reseller

RobertBom 13.04.2024
Прывітанне, я хацеў даведацца Ваш прайс.

Test, just a test

XRumerTest 13.04.2024
Hello. And Bye.

Hi, wrote about your the price for reseller

RobertBom 10.04.2024
Dia duit, theastaigh uaim do phraghas a fháil.

Hello

Yanalunfox 10.04.2024
Hello. I need some advice. call me +79219668577

The Best Kitesurfing Spot in Algarve

Kitesurf Lagos 10.04.2024
Located in the beautiful coastal town of Lagos, Portugal, Algarve Kite Center is renowned as the best kitesurfing spot in the Algarve region. With its ideal wind conditions, stunning beaches, and clear blue waters, this spot offers the perfect setting for an exhilarating kitesurfing adventure.

Whether you're a beginner or an experienced kitesurfer, Algarve Kite Center has something to offer for everyone. The spot is suitable for all skill levels, making it a popular choice among kitesurfing enthusiasts from around the world.

Immerse yourself in the breathtaking natural beauty of the Algarve while enjoying the thrill of kitesurfing at this top-notch spot. Prepare to be amazed by the incredible views and adrenaline-pumping rides that await you at Algarve Kite Center.

<< 1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>