sladkadvojtecka@email.cz

Jeden kousek nestačí ...

 

 

Kromě pečení sladkostí a výroby domácích belgických pralinek také několikrát týdně peču kváskový celozrnný chléb. Chcete-li s pečením kváskového chleba začít a nemáte kvásek nebo nevíte jak, napište. Trochu kvásku Vám ráda předám a radu ohledně pečení chleba také. A pokud budu mít čerstvě upečeno, tak i krajíc nebo dva na cestu.

VANILKOVÉ MÁSLO

12.03.2014 18:27

S domácím máslem je to skoro jako se vším ostatním. Jeho výroba zabere trochu času, zamastíte si ruce (případně i tvář, oblečení, půlku kuchyně …) a v obchodě jej pořídíte levněji. Ale – chuti čerstvě stlučeného másla se nemůže rovnat ani máslo bio nebo farmářské. A máte-li v blízkosti zdroj čerstvé smetany, neváhejte.

Máslo snadno vyrobíte i z kupované smetany. Použijte však smetanu s obsahem tuku alespoň 30 %, bez aditiv a ošetřenou pasterací, nikoliv UHT (obvykle se prodává v tetrapakových krabičkách).

Pokud „stloukáte“ doma máslo poprvé, nic do něj nepřidávejte a ochutnejte jeho čistou chuť. Rozdíl, že? Až se dosyta nabažíte, zkuste také různé bylinky (petrželku, bazalku, tymián, šalvěj, kopr, mátu, medvědí česnek …) nebo právě vanilku. Její nasládlá chuť se skvěle hodí k ořechovému či slunečnicovému chlebu i ke grilované rybě.

 

Budete potřebovat:

  • 500 ml smetany ke šlehání,
  • 1 vanilkový lusk.

 

Postup:

Smetanu nalijte do mísy, ve které ji budete šlehat. Vanilkový lusk rozřízněte, vyškrábněte špičkou nože semínka a přidejte je ke smetaně.

Začněte šlehat, nejprve na menší otáčky a postupně je zvyšujte. Ze smetany nejprve vyšlehejte šlehačku, se šleháním však nepřestávejte. „Přešlehaná“ šlehačka trochu spadne a začne hrudkovatět, pár minut to však potrvá. Jakmile se začnou tvořit hrudky, snižte otáčky na minimum – v opačném případě budete mít podmáslí po celé kuchyni. Šlehejte už jen velmi pomalu a krátce do té doby, než se podmáslí dobře oddělí a v míse se objeví větší hrudky másla.

Pomocí cedníku slijte podmáslí a uchovejte v lednici pro další využití. Hrudky másla v cedníku propláchněte studenou vodou a s použitím velké dřevěné vařečky se snažte z másla vymačkat co nejvíce zbylého podmáslí. Toto propláchnutí ještě jednou či dvakrát zopakujte, z másla by již měla téci čistá voda.

Mísu, ve které jste šlehali máslo, vypláchněte studenou vodou. Vložte do ní hroudu másla a krátce prošlehejte. Máslo pak bude krásně jemné a nadýchané.

 

Rady:

  • Pro výrobu másla je důležitý výkonný robot, metly slabší a málo výkonných ručních robotů by se mohly i trochu ohnout.
  • Pokud máslo vyrábíte s pomocí pákového robotu, použijte na mísu kryt - ušetříte si tak úklid kuchyně.

Diskusní téma: VANILKOVÉ MÁSLO

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.