Poctivá třená bábovka plná mandlí. Přidávám do ní mandlový likér Amaretto, který chuť mandlí ještě lehce zvýrazní.
Mouku jsem opět použila celozrnnou špaldovou, která se na třené těsto skvěle hodí. V jejím případě však přidávám do třeného těsta kypřicí prášek, protože celozrnná špaldová mouka je poměrně dost hutná. S kypřicím práškem pak bude těsto akorát – lehké, nadýchané a přitom krásně křehké.
Uvedené množství je na velkou bábovku. Pokud máte střední nebo menší formu, množství surovin si přizpůsobte.
Budete potřebovat:
- 250 g másla,
- 150 g pískového cukru,
- 6 žloutků,
- 300 g celozrnné polohrubé špaldové mouky,
- 200 g blanšírovaných (oloupaných) mandlí,
- 200 g mléka
- 50 g Amaretta (1 velký panák),
- sádlo,
- strouhanku,
- 6 bílků,
- 100 g krupicového cukru,
- kypřicí prášek.
Postup:
Máslo s cukrem utřete do světlé, husté pěny (v robotu to trvá přibližně 15 až 20 minut). Pak po jednom zašlehejte žloutky, další přidejte vždy až poté, co je předchozí zcela a rovnoměrně zašlehán do těsta. Snižte rychlost šlehání a střídavě ve 3 krocích přidejte vlažné mléko a mouku. Mouku v těstě dobře rozmíchejte, ale již jej netřete, těsto by pak lepilo. Na závěr přisypte nahrubo mleté mandle a dochuťte Amarettem.
Troubu předehřejte na 160 ºC.
Velkou bábovkovou formu důkladně vytřete sádlem, vysypte strouhankou a dejte chladit do lednice.
Z bílků a cukru vyšlehejte pevný sníh. Nejprve po dobu zhruba 3 minut šlehejte na střední rychlost pouze bílky. Poté zvyšte rychlost na maximum a za stálého šlehání pomalu přisypte cukr. Pomocí velké stěrky vmíchejte hotový sníh spolu s kypřicím práškem do těsta - sníh je však nutné do těsta zapracovat velmi zlehka a postupně v několika krocích, abyste nepřišli o jeho lehkost.
Těsto opatrně nalijte do formy, stěrkou lehce shrňte ke krajům a ihned dejte péct do trouby přibližně na 50 až 60 minut.
Po upečení nechte bábovku 5 minut odpočinout a poté ji z formy vyklopte na drátěný rošt.
Rady a na co si dát pozor:
- Celozrnnou špaldovou mouku můžete nahradit obyčejnou bílou pšeničnou moukou, kypřicí prášek však do těsta již nepřidávejte.
- Prášek do pečiva vmíchejte až zcela nakonec spolu se sněhem z bílků. Bude tak mít největší účinnost a bábovka bude krásně nadýchaná.
- Forma by měla být naplněna pouze do 2/3, protože těsto pečením nabude.
- Po naplnění formy dejte bábovku neprodleně péct do trouby, stáním by těsto spadlo a ztratilo by tak svoji lehkost.
- Po vložení bábovky do trouby není žádoucí troubu otvírat po dobu alespoň 20 minut. Těsto by se mohlo srazit a klesnout.
- Pokud bábovka nejde vyklopit, položte na ni utěrku namočenou ve studené vodě. Chvíli počkejte a zkuste ji vyklopit znovu.
- Bábovku vyklopte na drátěnou mřížku, aby odspodu nevlhla. Pokud ji ještě teplou vyklopíte na talíř, její spodní část zvlhne a přilepí se k talíři.