sladkadvojtecka@email.cz

Jeden kousek nestačí ...

 

 

Kromě pečení sladkostí a výroby domácích belgických pralinek také několikrát týdně peču kváskový celozrnný chléb. Chcete-li s pečením kváskového chleba začít a nemáte kvásek nebo nevíte jak, napište. Trochu kvásku Vám ráda předám a radu ohledně pečení chleba také. A pokud budu mít čerstvě upečeno, tak i krajíc nebo dva na cestu.

ŠPALDOVÁ BÁBOVKA S MANDLEMI

18.04.2014 19:28

Poctivá třená bábovka plná mandlí. Přidávám do ní mandlový likér Amaretto, který chuť mandlí ještě lehce zvýrazní.

Mouku jsem opět použila celozrnnou špaldovou, která se na třené těsto skvěle hodí. V jejím případě však přidávám do třeného těsta kypřicí prášek, protože celozrnná špaldová mouka je poměrně dost hutná. S kypřicím práškem pak bude těsto akorát – lehké, nadýchané a přitom krásně křehké.

Uvedené množství je na velkou bábovku. Pokud máte střední nebo menší formu, množství surovin si přizpůsobte.

 

Budete potřebovat:

  • 250 g másla,
  • 150 g pískového cukru,
  • 6 žloutků,
  • 300 g celozrnné polohrubé špaldové mouky,
  • 200 g blanšírovaných (oloupaných) mandlí,
  • 200 g mléka
  • 50 g Amaretta (1 velký panák),
  • sádlo,
  • strouhanku,
  • 6 bílků,
  • 100 g krupicového cukru,
  • kypřicí prášek.

 

Postup:

Máslo s cukrem utřete do světlé, husté pěny (v robotu to trvá přibližně 15 až 20 minut). Pak po jednom zašlehejte žloutky, další přidejte vždy až poté, co je předchozí zcela a rovnoměrně zašlehán do těsta. Snižte rychlost šlehání a střídavě ve 3 krocích přidejte vlažné mléko a mouku. Mouku v těstě dobře rozmíchejte, ale již jej netřete, těsto by pak lepilo. Na závěr přisypte nahrubo mleté mandle a dochuťte Amarettem.

Troubu předehřejte na 160 ºC.

Velkou bábovkovou formu důkladně vytřete sádlem, vysypte strouhankou a dejte chladit do lednice.

Z bílků a cukru vyšlehejte pevný sníh. Nejprve po dobu zhruba 3 minut šlehejte na střední rychlost pouze bílky. Poté zvyšte rychlost na maximum a za stálého šlehání pomalu přisypte cukr. Pomocí velké stěrky vmíchejte hotový sníh spolu s kypřicím práškem do těsta - sníh je však nutné do těsta zapracovat velmi zlehka a postupně v několika krocích, abyste nepřišli o jeho lehkost.

Těsto opatrně nalijte do formy, stěrkou lehce shrňte ke krajům a ihned dejte péct do trouby přibližně na 50 až 60 minut.

Po upečení nechte bábovku 5 minut odpočinout a poté ji z formy vyklopte na drátěný rošt.

 

Rady a na co si dát pozor:

  • Celozrnnou špaldovou mouku můžete nahradit obyčejnou bílou pšeničnou moukou, kypřicí prášek však do těsta již nepřidávejte.
  • Prášek do pečiva vmíchejte až zcela nakonec spolu se sněhem z bílků. Bude tak mít největší účinnost a bábovka bude krásně nadýchaná.
  • Forma by měla být naplněna pouze do 2/3, protože těsto pečením nabude.
  • Po naplnění formy dejte bábovku neprodleně péct do trouby, stáním by těsto spadlo a ztratilo by tak svoji lehkost.
  • Po vložení bábovky do trouby není žádoucí troubu otvírat po dobu alespoň 20 minut. Těsto by se mohlo srazit a klesnout.
  • Pokud bábovka nejde vyklopit, položte na ni utěrku namočenou ve studené vodě. Chvíli počkejte a zkuste ji vyklopit znovu.
  • Bábovku vyklopte na drátěnou mřížku, aby odspodu nevlhla. Pokud ji ještě teplou vyklopíte na talíř, její spodní část zvlhne a přilepí se k talíři. 

Diskusní téma: ŠPALDOVÁ BÁBOVKA S MANDLEMI

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.