sladkadvojtecka@email.cz

Jeden kousek nestačí ...

 

 

Kromě pečení sladkostí a výroby domácích belgických pralinek také několikrát týdně peču kváskový celozrnný chléb. Chcete-li s pečením kváskového chleba začít a nemáte kvásek nebo nevíte jak, napište. Trochu kvásku Vám ráda předám a radu ohledně pečení chleba také. A pokud budu mít čerstvě upečeno, tak i krajíc nebo dva na cestu.

SLADKÁ RÝŽE S VIŠNĚMI V KARAMELU A ČOKOLÁDOU

20.02.2014 18:44

Sladká rýže nemusí být jen tvrdá a dusivá hmota v podobě rýžového nákypu ze školní jídelny! Kdepak, sladkou rýži si můžete připravit i jemnou, smetanovou, krémovou – prostě k sežrání.

V případě sladké rýže a rýžových nákypů je tím nejdůležitějším – jak překvapivé! – výběr správného druhu rýže. Ideální je bílá kulatozrnná rýže, která se používá např. na přípravu pravého italského risotta (mezi nejznámější druhy patří Carnaroli, Vialone Nano či Arborio). Bílá kulatozrnná rýže má oproti dlouhozrnné rýži, v české kotlině nejběžněji používané, vyšší obsah škrobu a je tedy lepivější. Což je přesně to, co dělá sladkou rýži tak krémovou. Hlavně rýži v žádném případě neproplachujte, vyplavili byste z ní škrob.

Sladká rýže boduje sama o sobě, ale ochucením ji posunete ještě o stupeň výš. Mezi nejobvyklejší kombinace patří čerstvé i kompotované ovoce, vanilka, skořice nebo čokoláda. Případně můžete část mléka nahradit mlékem kokosovým. Já jsem tentokrát zvolila tradiční a oblíbené spojení višní s hořkou čokoládou, přičemž kyselost višní jsem zmírnila karamelem.

 

Na sladkou rýži budete potřebovat:

  • 250 ml smetany ke šlehání,
  • 1000 ml plnotučného mléka,
  • 350 g bílé kulatozrnné rýže,
  • 50 g agávového sirupu (nebo 80 g cukru).

 

Na višně v karamelu si připravte:

  • 40 g krystalového cukru,
  • 400 g višní (čerstvých nebo mražených),
  • 5 cl griotky

 

... zbývá něco na ozdobu:

  • 50 g hořké čokolády.

 

Postup:

Do kastrůlku nalijte smetanu a 500 ml mléka. Na středním plameni přiveďte k varu a neprodleně vsypte všechnu rýži. Poté stáhněte plamen a za občasného míchání vařte, mléko by mělo jen lehce probublávat. Až rýže všechno mléko vsákne, přilijte dalších 100 ml. Takto za občasného míchání pokračujte, až bude rýže měkká a krémová, což trvá zhruba 45 až 60 minut. Hotovou rýži doslaďte agávovým sirupem.

Než se rýže uvaří, připravte si višně v karamelu. Višně vypeckujte a šťávu slijte. Nad silným plamenem rozehřejte ve velké silnostěnné pánvi cukr a za stálého míchání jej nechte zkaramelizovat do světle hnědé barvy. Stáhněte plamen na střední, karamel zalijte griotkou a šťávou z višní. Buďte připraveni, že to hodně zasyčí, zakouří se a karamel se slepí. Karamel se však dalším vařením postupně rozpustí a šťáva zhoustne. Až se karamel z větší části rozpustí, přidejte višně. Krátce je ve višňové omáčce povařte a šťávu zredukujte na konzistenci sirupu.

Karamel můžete připravit i jinak. Do rendlíku nasypte cukr a zalijte ho trochou vody (stačí jen tolik, aby se cukr rozpustil). Tento cukerný roztok pak na středním plamenu za stálého míchání vařte tak dlouho, až se na něm budou tvořit bubliny a zezlátne. Poté přidejte griotku a višňovou šťávu a pokračujte dle výše uvedeného postupu.

Do misek naservírujte sladkou rýží, poklaďte višněmi a posypte strouhanou hořkou čokoládou.

 

Rady:

  • Rýži je vhodné vařit v silnostěnném rendlíku, nejlépe titanovém či keramickém. Má totiž tendenci se připalovat, je nutné ji hlídat a podle potřeby míchat.
  • Chcete-li mít sladkou rýži ještě krémovější a smetanovější, po uvaření do ní vmíchejte 1 až 2 lžíce mascarpone.

Diskusní téma: SLADKÁ RÝŽE S VIŠNĚMI V KARAMELU A ČOKOLÁDOU

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.