sladkadvojtecka@email.cz

Jeden kousek nestačí ...

 

 

Kromě pečení sladkostí a výroby domácích belgických pralinek také několikrát týdně peču kváskový celozrnný chléb. Chcete-li s pečením kváskového chleba začít a nemáte kvásek nebo nevíte jak, napište. Trochu kvásku Vám ráda předám a radu ohledně pečení chleba také. A pokud budu mít čerstvě upečeno, tak i krajíc nebo dva na cestu.

OŘECHOVÉ KŘUPINKY

16.12.2013 21:03

Ořechové křupinky nemusíte péct jen o Vánocích, smlsnout si na nich můžete během celého roku. Jejich příprava je nadmíru snadná - pokud nezapomenete plech včas vytáhnout z trouby, ani snad nemůžete nic zkazit. Nádobí taky moc nezašpiníte. Surovin je potřeba jen pár a všechny je určitě máte doma. Zužitkujete mnohdy zbytkové bílky – pekařky a pekaři makronek tento termín neznají, ale třeba si budou chtít jednou za čas taky "dáchnout". A při použití celozrnné špaldové mouky místo obyčejné bílé je lze s notně přimhouřenýma očima považovat i za zdravé. Zkrátka jen samá pozitiva a sociální jistoty :o)

Budete potřebovat:

  • 110 g hladké celozrnné špaldové mouky,
  • 90 g pravého vanilkového (nikoliv vanilínového) cukru,
  • 6 g kypřicího prášku,
  • 120 g bílků,
  • 150 g vlašských ořechů.

 

Postup:

Troubu předehřejte na 150 °C.

Do misky nasypte mouku, vanilkový cukr a kypřicí prášek. Lehce promíchejte, přilijte bílky (opravdu jen čisté bílky, ne sníh) a vymíchejte řidší těstíčko. Nakonec vmíchejte nahrubo nasekané ořechy.

Srnčí hřbet vymažte olejem a vysypte hrubou moukou nebo krupicí. Nalijte do něj těsto a pečte zhruba 45 minut.

Po upečení vyklopte bochánek na rošt a nechte jej zcela vychladnout. Poté nakrájejte na co nejtenčí plátky. Ty vyskládejte vedle sebe na plech a dosušte v troubě, až budou pěkně křupat (při 100 °C to trvá asi 60 až 90 minut).

 

Rady:

  • Bochánek nechte úplně vychladnout, klidně i do druhého dne. Pokud bude při krájení ještě vlažný, půjde to hůře a plátky se mohou „trhat“.

Diskusní téma: OŘECHOVÉ KŘUPINKY

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.