Na první pohled se může kombinace sladkého karamelu a slaného másla jevit poněkud zvláštně. Ale to jen na první pohled a nanejvýš do ochutnání prvního sousta. Makronky se slaným karamelovým máslem totiž patří mezi léta prověřenou klasiku.
A pokud vám po naplnění makronek a současně neustálém, samozřejmě zcela nezbytném, ochutnávání nějakým nedopatřením trochu krému zbude, využijte jej třeba do sladké rýže. Její příprava je jednoduchá a přitom chutná skoro stejně skvěle jako makronky.
Recept na samotné skořápky pak naleznete v návodech.
Na slaný karamel budete potřebovat:
- 150 g cukru krupice,
- 170 g šlehačky,
- 30 g slaného másla,
- 140 g másla.
Postup:
Do silnostěnné pánve nasypte 50 g cukru a na středním plamenu jej zahřejte, ale nemíchejte. Po chvíli se cukr začne rozpouštět a mírně hnědnout. Přisypte dalších 50 g cukru a lehce promíchejte. Až se cukr opět rozpustí, přidejte zbývajících 50 g cukru a lehce promíchejte. Nechte cukr zcela rozpustit a zkaramelizovat, až dosáhne barvy tmavého jantaru.
V kastrůlku zahřejte smetanu a přiveďte ji téměř k varu.
Pánev s karamelem stáhněte ze sporáku a za stálého míchání dřevěnou špachtlí přidejte slané máslo. Poté ke karamelu přilijte horkou šlehačku. Lijte ji však po straně pánve a pomalu, protože karamel bude prskat. Směs opětovně zahřejte na teplotu 108 °C a rozmíchejte případné hrudky karamelu, které se vytvořily po přilití šlehačky. Hotovou směs nalijte do mísy, přikryjte fólií a nechte zcela vychladnout.
Máslo zhruba 10 minut prošlehejte, až získá lehkou a nadýchanou konsistenci, a ve dvou krocích jej vmíchejte do studeného karamelu.
Krémem naplňte polovinu skořápek a přiklopte je zbývající polovinou. Makronky nechte odpočinout v lednici alespoň 24 hodin, aby se chutě spojily. Před podáváním nechte makronky ohřát na pokojovou teplotu.
Rady a na co si dát pozor:
- V případě, že neseženete přímo slané máslo, použijte běžné máslo a špetku soli.
- Čím vyšší teplotu bude mít šlehačka, kterou přilíváte do karamelu, tím menší bude teplotní šok a karamel bude méně prskat.