sladkadvojtecka@email.cz

Jeden kousek nestačí ...

 

 

Kromě pečení sladkostí a výroby domácích belgických pralinek také několikrát týdně peču kváskový celozrnný chléb. Chcete-li s pečením kváskového chleba začít a nemáte kvásek nebo nevíte jak, napište. Trochu kvásku Vám ráda předám a radu ohledně pečení chleba také. A pokud budu mít čerstvě upečeno, tak i krajíc nebo dva na cestu.

MAKRONKY S KARAMELEM A SLANÝM MÁSLEM

25.04.2014 19:08

Na první pohled se může kombinace sladkého karamelu a slaného másla jevit poněkud zvláštně. Ale to jen na první pohled a nanejvýš do ochutnání prvního sousta. Makronky se slaným karamelovým máslem totiž patří mezi léta prověřenou klasiku.

A pokud vám po naplnění makronek a současně neustálém, samozřejmě zcela nezbytném, ochutnávání nějakým nedopatřením trochu krému zbude, využijte jej třeba do sladké rýže. Její příprava je jednoduchá a přitom chutná skoro stejně skvěle jako makronky.

Recept na samotné skořápky pak naleznete v návodech.

 

Na slaný karamel budete potřebovat:

  • 150 g cukru krupice,
  • 170 g šlehačky,
  • 30 g slaného másla,
  • 140 g másla.

 

Postup:

Do silnostěnné pánve nasypte 50 g cukru a na středním plamenu jej zahřejte, ale nemíchejte. Po chvíli se cukr začne rozpouštět a mírně hnědnout. Přisypte dalších 50 g cukru a lehce promíchejte. Až se cukr opět rozpustí, přidejte zbývajících 50 g cukru a lehce promíchejte. Nechte cukr zcela rozpustit a zkaramelizovat, až dosáhne barvy tmavého jantaru.

V kastrůlku zahřejte smetanu a přiveďte ji téměř k varu.

Pánev s karamelem stáhněte ze sporáku a za stálého míchání dřevěnou špachtlí přidejte slané máslo. Poté ke karamelu přilijte horkou šlehačku. Lijte ji však po straně pánve a pomalu, protože karamel bude prskat. Směs opětovně zahřejte na teplotu 108 °C a rozmíchejte případné hrudky karamelu, které se vytvořily po přilití šlehačky. Hotovou směs nalijte do mísy, přikryjte fólií a nechte zcela vychladnout.

Máslo zhruba 10 minut prošlehejte, až získá lehkou a nadýchanou konsistenci, a ve dvou krocích jej vmíchejte do studeného karamelu.

Krémem naplňte polovinu skořápek a přiklopte je zbývající polovinou. Makronky nechte odpočinout v lednici alespoň 24 hodin, aby se chutě spojily. Před podáváním nechte makronky ohřát na pokojovou teplotu.

 

Rady a na co si dát pozor:

  • V případě, že neseženete přímo slané máslo, použijte běžné máslo a špetku soli.
  • Čím vyšší teplotu bude mít šlehačka, kterou přilíváte do karamelu, tím menší bude teplotní šok a karamel bude méně prskat. 

Diskusní téma: MAKRONKY S KARAMELEM A SLANÝM MÁSLEM

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.