Kávový dort s ořechy a krémem z mascarpone občas upeču pro tchyni, protože ta má kávové dezerty obzvláště ráda. Jednou za čas ale není na škodu si jej upéct pro sama sebe – jen tak pro radost a chuť. V dortu je spousta ořechů, které se skvěle doplňují s kávovou příchutí.
Máslový krém je přece jen dost těžký, raději jej nahrazuji krémem z mascarpone. Ten je krásně nadýchaný a lehký a přitom není zdaleka tak pracný jako tradiční máslový krém. A pokud jde o mouku, dávám i tentokrát přednost celozrnné špaldové. Použijete-li však obyčejnou bílou mouku, dort bude také výborný.
Na ořechový korpus budete potřebovat:
- 3 lžičky mleté kávy,
- 150 g másla,
- 120 g cukru krupice,
- 4 vejce,
- 200 g polohrubé celozrnné špaldové mouky,
- 1 kypřicí prášek do pečiva,
- 100 g vlašských ořechů.
Na náplň budete potřebovat:
- 250 g smetany ke šlehání,
- 250 g mascarpone,
- moučkový cukr,
- 60 g ořechů,
- půlky ořechových jader.
Postup:
Uvařte velmi silnou kávu, 3 lžičky kávy zalijte zhruba 2 dcl vařící vody. Poté nechte kávu vychladnout.
Troubu předehřejte na 175 ºC.
Máslo s cukrem utřete do hladké bílé pěny, s pomocí výkonného robotu to trvá asi 15 až 20 minut. Za stálého míchání postupně přidejte celá vejce. Šlehejte dále, až bude směs lehká a nadýchaná, a poté zašlehejte polovinu uvařené kávy (zbylou kávu si ponechejte na krém).
Mouku smíchejte s kypřicím práškem a v několika krocích ji přidejte k ušlehanému základu. Na závěr vmíchejte nahrubo nasekané ořechy.
Dvě dortové formy o průměru 18 cm vyložte pečícím papírem, a to i po stranách. Těsto nalijte do obou forem, uhlaďte a dejte péct do trouby vyhřáté na 20 až 25 minut. Po vytažení z trouby nechte korpusy pár minut chladnout ve formě, poté je opatrně vyjměte z formy a nechte vychladnout na mřížce.
Smetanu vyšlehejte dotuha a postupně do ní zašlehejte mascarpone. Dochuťte kávou a cukrem a na závěr zašlehejte nahrubo mleté ořechy.
Oba pláty podélně rozřízněte a postupně je všechny spojte krémem. Zbylým krémem potřete horní plát dortu i boky a dozdobte půlkami ořechových jader.
Rady a na co si dát pozor:
- Káva musí být vychlazená, jinak by vyšlehaná smetana zřídla.
- Při šlehání se do smetany snažte vešlehat co nejvíce vzduchu.
- Pokud máte rozevírací dortovou formu, stačí vyložit pečícím papírem pouze její dno. Po upečení dort obkružte po obvodu nožem a vyjměte z formy.
- Kvalitní mascarpone lze šlehat i elektrickým šlehačem, nesrazí se.