sladkadvojtecka@email.cz

Jeden kousek nestačí ...

 

 

Kromě pečení sladkostí a výroby domácích belgických pralinek také několikrát týdně peču kváskový celozrnný chléb. Chcete-li s pečením kváskového chleba začít a nemáte kvásek nebo nevíte jak, napište. Trochu kvásku Vám ráda předám a radu ohledně pečení chleba také. A pokud budu mít čerstvě upečeno, tak i krajíc nebo dva na cestu.

KÁVOVÝ DORT S OŘECHY A MASCARPONE

03.04.2014 19:43

Kávový dort s ořechy a krémem z mascarpone občas upeču pro tchyni, protože ta má kávové dezerty obzvláště ráda. Jednou za čas ale není na škodu si jej upéct pro sama sebe – jen tak pro radost a chuť. V dortu je spousta ořechů, které se skvěle doplňují s kávovou příchutí.

Máslový krém je přece jen dost těžký, raději jej nahrazuji krémem z mascarpone. Ten je krásně nadýchaný a lehký a přitom není zdaleka tak pracný jako tradiční máslový krém. A pokud jde o mouku, dávám i tentokrát přednost celozrnné špaldové. Použijete-li však obyčejnou bílou mouku, dort bude také výborný.

Na ořechový korpus budete potřebovat:

  • 3 lžičky mleté kávy,
  • 150 g másla,
  • 120 g cukru krupice,
  • 4 vejce,
  • 200 g polohrubé celozrnné špaldové mouky,
  • 1 kypřicí prášek do pečiva,
  • 100 g vlašských ořechů.

 

Na náplň budete potřebovat:

  • 250 g smetany ke šlehání,
  • 250 g mascarpone,
  • moučkový cukr,
  • 60 g ořechů,
  • půlky ořechových jader.

 

Postup:

Uvařte velmi silnou kávu, 3 lžičky kávy zalijte zhruba 2 dcl vařící vody. Poté nechte kávu vychladnout.

Troubu předehřejte na 175 ºC.

Máslo s cukrem utřete do hladké bílé pěny, s pomocí výkonného robotu to trvá asi 15 až 20 minut. Za stálého míchání postupně přidejte celá vejce. Šlehejte dále, až bude směs lehká a nadýchaná, a poté zašlehejte polovinu uvařené kávy (zbylou kávu si ponechejte na krém).

Mouku smíchejte s kypřicím práškem a v několika krocích ji přidejte k ušlehanému základu. Na závěr vmíchejte nahrubo nasekané ořechy.

Dvě dortové formy o průměru 18 cm vyložte pečícím papírem, a to i po stranách. Těsto nalijte do obou forem, uhlaďte a dejte péct do trouby vyhřáté na 20 až 25 minut. Po vytažení z trouby nechte korpusy pár minut chladnout ve formě, poté je opatrně vyjměte z formy a nechte vychladnout na mřížce.

Smetanu vyšlehejte dotuha a postupně do ní zašlehejte mascarpone. Dochuťte kávou a cukrem a na závěr zašlehejte nahrubo mleté ořechy.

Oba pláty podélně rozřízněte a postupně je všechny spojte krémem. Zbylým krémem potřete horní plát dortu i boky a dozdobte půlkami ořechových jader.

 

Rady a na co si dát pozor:

  • Káva musí být vychlazená, jinak by vyšlehaná smetana zřídla.
  • Při šlehání se do smetany snažte vešlehat co nejvíce vzduchu.
  • Pokud máte rozevírací dortovou formu, stačí vyložit pečícím papírem pouze její dno. Po upečení dort obkružte po obvodu nožem a vyjměte z formy.
  • Kvalitní mascarpone lze šlehat i elektrickým šlehačem, nesrazí se.

 

Diskusní téma: KÁVOVÝ DORT S OŘECHY A MASCARPONE

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.