sladkadvojtecka@email.cz

Jeden kousek nestačí ...

Kromě pečení sladkostí a výroby domácích belgických pralinek také několikrát týdně peču kváskový celozrnný chléb. Chcete-li s pečením kváskového chleba začít a nemáte kvásek nebo nevíte jak, napište. Trochu kvásku Vám ráda předám a radu ohledně pečení chleba také. A pokud budu mít čerstvě upečeno, tak i krajíc nebo dva na cestu.

FRANCOUZSKÝ CITRONOVÝ KOLÁČ

06.05.2014 18:54

Další z mých oblíbených francouzských koláčů a tedy další kalorická dobrota plná másla, šlehačky a vajec. Pokud si příliš nepotrpíte na sladké, ale dáváte přednost kyselkavé chuti citronů, tento koláč si zamilujete. Koláč je sytý, ale osvěžující - zvláště pak v horkých letních dnech.

Základ tvoří opět korpus z lineckého těsta. Jak je mým železným zvykem, obyčejnou bílou mouku nahrazuji celozrnnou špaldovou. Není to však povinnost - je jen na vás, zda zvolíte hladkou pšeničnou mouku nebo dáte přednost zdravější variantě.

Samotná náplň sestává z citronů, cukru, vajec a smetany. Množství cukru uzpůsobte své chuti – nebojte se trochu cukru přidat, pokud se vám bude zdát náplň příliš kyselá. Nezapomeňte však, že sladký bude také korpus i sněhová čepice, kterou je koláč přikryt.

Na linecké těsto budete potřebovat:

  • 250 g hladké špaldové celozrnné mouky,
  • 70 g třtinového cukru,
  • špetku soli,
  • 150 g másla,
  • 2 žloutky.

 

Na citronovou náplň budete potřebovat:

  • 2 vejce,
  • 2 žloutky,
  • 250 ml smetany ke šlehání,
  • 120 g třtinového cukru,
  • 2 citrony bez chemicky ošetřené kůry.

 

Na sněhovou čepici budete potřebovat:

  • 4 bílky,
  • 100 g krupicového cukru.

 

Postup:

Nejprve si připravte linecké těsto. Do mísy nasypte mouku, cukr a špetku soli. Promíchejte a přidejte vychlazené máslo nakrájené na menší kostky. Nejprve vidličkou a pak konečky prstů máslo rozmačkejte do velikosti ovesných vloček. Vmíchejte žloutky a rychle uhněťte kouli. Hřbetem dlaně ji několikrát rozetřete po pracovní desce, aby se suroviny dobře propojily. Opět vytvarujte z těsta kouli, zabalte do fólie a nechte v lednici odpočinout alespoň po dobu 2 hodin.

Troubu rozehřejte na 200 ºC.

Z těsta vyválejte tenký plát a pomocí válečku jej přeneste do dortové formy o průměru 26 cm s odnímatelným dnem a vysokými okraji (můžete využít silikonovou podložku, na které těsto vyválíte a pak již snadno přenesete do formy). Přebytky těsta založte a prsty vytvořte okraj vysoký zhruba 5 cm. Připravené těsto ve formě dejte opět vychladit do lednice - alespoň na 20 minut. Poté korpus krátce předpečte, stačí jen 10 až 15 minut (těsto by mělo jen malinko zrůžovět, nikoliv zezlátnout či dokonce zhnědnout).

Než se korpus upeče, připravte si citronovou náplň. Vejce, žloutky, smetanu a cukr dobře prošlehejte. Vmíchejte šťávu i kůru z citronů a špetku soli, směs by měla mít spíše řidší konzistenci. Směs nalijte na těsto a pečte na 175 ºC dalších 30 minut.

Koláč vyndejte z trouby. Než koláč trochu zchladne, připravte si sníh z bílků. Nejprve šlehejte samotné bílky a vyšlehejte nepříliš tuhý sníh (po vytažení metel začnou dělat špičky, které se ohýbají). Poté za stálého šlehání tenkým pramínkem přisypte do sněhu krupicový cukr a vyšlehejte tuhý sníh. Pokryjte jím celý koláč a zapečte dorůžova na 160 ºC asi 10 minut. Vypněte troubu a koláč v ní nechte ještě po dobu 30 až 40 minut. Po vychladnutí koláč skladujte v lednici.

 

Rady a na co si dát pozor:

  • V případě lineckého těsta je nutné pracovat rychle a těsto příliš nepropracovávat. Pokud máslo příliš změkne a zteplá, těsto se bude lepit a trhat. Proto používejte jen konečky prstů nebo hřbet dlaně, jsou nejstudenější. Naopak nepoužívejte samotnou dlaň. Další rady naleznete v návodech u lineckého těsta.
  • Do sněhu z bílků je nutné přidávat cukr postupně a pomalu. Pokud by se všechen cukr přidal k bílkům najednou na začátku šlehání, po upečení by se ze sněhu uvolnil „sirup“.
  • Koláč je nutné uchovávat v lednici, jinak by sníh spadnul.

Diskusní téma: FRANCOUZSKÝ CITRONOVÝ KOLÁČ

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.