Crème brûlée – dezert, o který se nehodlám dělit. S nikým. Bez výjimky. Ne, ani s mým manželem ne. Naopak, ještě na něj dělám smutné oči, abych dostala i jeho, samozřejmě nejlépe celou :o) porci. Jenže manžel už mě za ty roky zná a má mě v tomto směru dokonale přečtenou. Takže raději svůj crème brûlée rychle zhltne, protože později by mým psím očím nedokázal odolat.
Crème brûlée je jedním z nejznámějších a nejoblíbenějších francouzských dezertů – zkrátka absolutní klasika prověřená mlsaly již od roku 1691. V překladu znamená crème brûlée „opálený krém“ a jde vlastně o vaječný krém pokrytý křehkou karamelovou krustou. Na první pohled tak může crème brûlée vypadat jako vylepšený pudink – ale chyba lávky! Crème brûlée je mnohem jemnější, protože je připraven ze žloutků a smetany a na rozdíl od pudinku neobsahuje žádný škrob či mouku. A pokud se vám omrzí základní vanilková verze, můžete zkusit experimentovat s různými příchutěmi, možností je bezpočet:
- likéry (Grand Marnier, Amaretto, …),
- sladké víno (červené i bílé),
- ovoce (maliny, jahody, borůvky, …),
- koření (skořice, bobkový list, kardamom, …),
- citrusová kůra (citrónová, pomerančová).
Karamelovou krustu pak vytvoříte pomocí flambovací pistole nebo grilu v troubě – pistole se mně však osvědčila mnohem víc (karamelizování pod grilem není rovnoměrné, karamel se snáze spálí a navíc se celý krém zbytečně zahřívá).
Na základní crème brûlée budete potřebovat:
- 500 ml smetany,
- 300 ml plnotučného mléka,
- 1 vanilkový lusk,
- 6 velkých žloutků,
- 100 g cukru krupice,
- třtinový cukr.
Postup:
Do malého kastrůlku si odměřte smetanu a mléko.
Vanilkový lusk podélně rozřízněte a špičkou nože vyškrábněte semínka. Ta i samotný lusk přidejte ke smetaně s mlékem. Vše zahřejte, smetana se však nesmí vařit. Jakmile se z ní začne malinko kouřit, vypněte plamen a nechte vychladnout nejméně po dobu 30 minut, aby se chuť vanilky dostatečně rozvinula. Poté vanilkový lusk ze smetany vyjměte.
Troubu si předehřejte na 140 ºC.
V misce krátce utřete žloutky a cukr, až zesvětlají a nabydou. Za stálého míchání po malých dávkách přilijte smetanu. Z povrchu seberte lžící všechnu světlou pěnu a následně směs přeceďte přes jemné sítko.
Nízké zapékací mističky (gratinky) lehce vymažte olejem. Nalijte do nich vanilkovou směs a umístěte je do hlubšího pekáče. Pekáč s mističkami vložte do trouby (později by se s ním již hůře manipulovalo) a nalijte do něj tolik vařící vody, aby sahala do poloviny výšky formiček. Vše překryjte alobalem.
Pečte po dobu 30 minut, pak sundejte alobal a pečte dalších 10 minut na 160 ºC, dokud směs neztuhne. Hotový krém by se však měl uprostřed trochu třást.
Formičky opatrně vyjměte z pekáče a nechte zchladnout. Poté je uložte do chladničky po dobu nejméně 6 hodin.
Před podáváním okraje formiček otřete a na každou nasypte třtinový cukr. Rovnoměrně rozetřete a pomocí horkovzdušné pistole či grilu v troubě nechte cukr zkaramelizovat.
Ihned podávejte, neboť karamel časem zvlhne a přišli byste tak o tu největší slast - rozbíjení karamelové krusty čajovou lžičkou.
Rady:
- Žloutky a cukr šlehejte raději ručně, robot by vyšlehal příliš mnoho pěny.
- Crème brûlée můžete připravit výhradně ze smetany, s mlékem však bude méně sytý a zvládnete ho tak více :o)