sladkadvojtecka@email.cz

Jeden kousek nestačí ...

 

 

Kromě pečení sladkostí a výroby domácích belgických pralinek také několikrát týdně peču kváskový celozrnný chléb. Chcete-li s pečením kváskového chleba začít a nemáte kvásek nebo nevíte jak, napište. Trochu kvásku Vám ráda předám a radu ohledně pečení chleba také. A pokud budu mít čerstvě upečeno, tak i krajíc nebo dva na cestu.

CRÈME BRÛLÉE

30.12.2013 17:53

Crème brûlée – dezert, o který se nehodlám dělit. S nikým. Bez výjimky. Ne, ani s mým manželem ne. Naopak, ještě na něj dělám smutné oči, abych dostala i jeho, samozřejmě nejlépe celou :o) porci. Jenže manžel už mě za ty roky zná a má mě v tomto směru dokonale přečtenou. Takže raději svůj crème brûlée rychle zhltne, protože později by mým psím očím nedokázal odolat.

Crème brûlée je jedním z nejznámějších a nejoblíbenějších francouzských dezertů – zkrátka absolutní klasika prověřená mlsaly již od roku 1691. V překladu znamená crème brûlée „opálený krém“ a jde vlastně o vaječný krém pokrytý křehkou karamelovou krustou. Na první pohled tak může crème brûlée vypadat jako vylepšený pudink – ale chyba lávky! Crème brûlée je mnohem jemnější, protože je připraven ze žloutků a smetany a na rozdíl od pudinku neobsahuje žádný škrob či mouku. A pokud se vám omrzí základní vanilková verze, můžete zkusit experimentovat s různými příchutěmi, možností je bezpočet:

  • likéry (Grand Marnier, Amaretto, …),
  • sladké víno (červené i bílé),
  • ovoce (maliny, jahody, borůvky, …),
  • koření (skořice, bobkový list, kardamom, …),
  • citrusová kůra (citrónová, pomerančová).

Karamelovou krustu pak vytvoříte pomocí flambovací pistole nebo grilu v troubě – pistole se mně však osvědčila mnohem víc (karamelizování pod grilem není rovnoměrné, karamel se snáze spálí a navíc se celý krém zbytečně zahřívá).

 

Na základní crème brûlée budete potřebovat:

  • 500 ml smetany,
  • 300 ml plnotučného mléka,
  • 1 vanilkový lusk,
  • 6 velkých žloutků,
  • 100 g cukru krupice,
  • třtinový cukr.

 

Postup:

Do malého kastrůlku si odměřte smetanu a mléko.

Vanilkový lusk podélně rozřízněte a špičkou nože vyškrábněte semínka. Ta i samotný lusk přidejte ke smetaně s mlékem. Vše zahřejte, smetana se však nesmí vařit. Jakmile se z ní začne malinko kouřit, vypněte plamen a nechte vychladnout nejméně po dobu 30 minut, aby se chuť vanilky dostatečně rozvinula. Poté vanilkový lusk ze smetany vyjměte.

Troubu si předehřejte na 140 ºC.

V misce krátce utřete žloutky a cukr, až zesvětlají a nabydou. Za stálého míchání po malých dávkách přilijte smetanu. Z povrchu seberte lžící všechnu světlou pěnu a následně směs přeceďte přes jemné sítko.

Nízké zapékací mističky (gratinky) lehce vymažte olejem. Nalijte do nich vanilkovou směs a umístěte je do hlubšího pekáče. Pekáč s mističkami vložte do trouby (později by se s ním již hůře manipulovalo) a nalijte do něj tolik vařící vody, aby sahala do poloviny výšky formiček. Vše překryjte alobalem.

Pečte po dobu 30 minut, pak sundejte alobal a pečte dalších 10 minut na 160 ºC, dokud směs neztuhne. Hotový krém by se však měl uprostřed trochu třást.

Formičky opatrně vyjměte z pekáče a nechte zchladnout. Poté je uložte do chladničky po dobu nejméně 6 hodin.

Před podáváním okraje formiček otřete a na každou nasypte třtinový cukr. Rovnoměrně rozetřete a pomocí horkovzdušné pistole či grilu v troubě nechte cukr zkaramelizovat.

Ihned podávejte, neboť karamel časem zvlhne a přišli byste tak o tu největší slast - rozbíjení karamelové krusty čajovou lžičkou.

 

Rady:

  • Žloutky a cukr šlehejte raději ručně, robot by vyšlehal příliš mnoho pěny.
  • Crème brûlée můžete připravit výhradně ze smetany, s mlékem však bude méně sytý a zvládnete ho tak více :o)

Diskusní téma: CRÈME BRÛLÉE

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.