sladkadvojtecka@email.cz

Jeden kousek nestačí ...

 

 

Kromě pečení sladkostí a výroby domácích belgických pralinek také několikrát týdně peču kváskový celozrnný chléb. Chcete-li s pečením kváskového chleba začít a nemáte kvásek nebo nevíte jak, napište. Trochu kvásku Vám ráda předám a radu ohledně pečení chleba také. A pokud budu mít čerstvě upečeno, tak i krajíc nebo dva na cestu.

ČOKOLÁDOVÁ PĚNA S POMERANČOVÝM LIKÉREM

29.01.2014 19:58

Francouzská čokoládová pěna – lahodná, jemná a současně zatraceně sytá. I když už budete mít dost a budete funět a hekat, stejně ji nedokážete odložit stranou a dojíst později. Dokonce ani můj manžel, který se čokoládě svědomitě vyhýbá, není schopen odmítnout. Je tedy pochopitelné, že my, závisláci na čokoládě, jsme zcela ztraceni.

Receptů na čokoládovou pěnu je celá řada a většina z nich obsahuje šlehačku. Zde se však místo ní používá máslo, díky kterému je pěna hutnější a po ztuhnutí krásně drží tvar. Nadlehčena je pak sněhem z bílků.

Nejdůležitější je samozřejmě kvalitní čokoláda, tedy „pravá čokoláda“. Pokud použijete nekvalitní náhražku (čokoládu na vaření, čokoládovou pochoutku či jinou rádoby čokoládu plnou rostlinných tuků), výsledek nebude stát za moc a raději si ušetřete práci. Pomerančový likér se skvěle snoubí s hořkou čokoládou, pokud ale dáváte přednost mléčné, taky neuděláte chybu.

Tento recept je od mé oblíbené Julie Child (Mastering the Art of French Cooking), z čehož jasně vyplývá, že se v žádném případě nejedná o dietní záležitost. A proto dietářky dále nečtou, aby se jim hrůzou neorosilo čelo. My ostatní, co si dokážeme požitkářsky užívat a vychutnávat vše dobré, si nachystáme spoustu másla, čokolády, cukru a vajíček a dáme se do práce.

 

Budete potřebovat:

  • 4 žloutky,
  • 140 g krystalového cukru,
  • 5 cl pomerančového likéru Grand Marnier (1 velký panák),
  • 180 g hořké čokolády (60 – 70 %),
  • 4 lžíce silné kávy,
  • 170 g másla,
  • 4 bílky
  • sůl,
  • 1 lžíce cukru.

Postup:

V nerezové misce šlehejte žloutky a cukr tak dlouho, až zesvětlají a nabydou na objemu. Poté vmíchejte pomerančový likér.

V hrnci přiveďte k varu trochu vody a odstavte jej ze sporáku. Na hrnec postavte misku se žloutkovou směsí, dno misky by se však nemělo dotýkat vody. Nad párou pak pokračujte ve šlehání žloutků po dobu nejméně 3 až 4 minut, až se směs zahřeje a trošku napění.

Misku se směsí přemístěte do mísy nebo dřezu s ledovou vodou a pokračujte ve šlehání po dobu dalších 3 až 4 minut. Směs by měla mít konzistenci majonézy.

Do další nerezové misky rozlámejte čokoládu. V hrnci opět přiveďte k varu trochu vody a odstavte jej ze sporáku. Nerezovou mísu s nalámanou čokoládou postavte na hrnec tak, aby se dno nedotýkalo vody. Čokoládu nechte pomalu za občasného míchání rozpustit. Poté vmíchejte kávu a za občasného promíchání i máslo, až vznikne hladký a jemný krém. I když se bude máslo rozpouštět velmi pomalu, čokoládu již znovu nezahřívejte. Na závěr čokoládový krém vešlehejte do žloutkové směsi.

Z bílků, špetky soli a cukru vyšlehejte sníh. Po malých dávkách jej zlehka vmíchejte do čokoládové směsi. Hotovou směs naplňte do skleniček nebo misek a dejte vychladit alespoň na 2 hodiny.

 

Rady:

  • Čokoládu rozpouštějte pomalu a jen nad párou. Nespěchejte, hořká čokoláda by se neměla zahřívat na více než 45 až 49 ºC, neboť při vyšší teplotě se ničí chuť i struktura čokolády.
  • Sníh z bílků zapracujte do čokoládové směsi postupně. Pokud byste jej zapracovali všechen najednou, pěna nebude mít žádný objem.
  • Pokud se Vám čokoládová pěna zdá málo kalorická, podávejte ji se šlehačkou :o)

Diskusní téma: ČOKOLÁDOVÁ PĚNA S POMERANČOVÝM LIKÉREM

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.