sladkadvojtecka@email.cz

Jeden kousek nestačí ...

 

Kromě pečení sladkostí a výroby domácích belgických pralinek také několikrát týdně peču kváskový celozrnný chléb. Chcete-li s pečením kváskového chleba začít a nemáte kvásek nebo nevíte jak, napište. Trochu kvásku Vám ráda předám a radu ohledně pečení chleba také. A pokud budu mít čerstvě upečeno, tak i krajíc nebo dva na cestu.

RESTAURANT DAY

V neděli 17. srpna 2014 se v Berouně na nábřeží konal v pořadí už třetí Restaurant Day - celosvětový food festival, při kterém si každý může na jeden den otevřít svoji restauraci, kavárnu, bistro nebo třeba cukrárnu.

FRANCOUZSKÝ CITRONOVÝ KOLÁČ

Další z mých oblíbených francouzských koláčů a tedy další kalorická dobrota plná másla, šlehačky a vajec. Pokud si příliš nepotrpíte na sladké, ale dáváte přednost kyselkavé chuti citronů, tento koláč si zamilujete. Koláč je sytý, ale osvěžující - zvláště pak v horkých letních dnech.

MAKRONKY S KARAMELEM A SLANÝM MÁSLEM

Na první pohled se může kombinace sladkého karamelu a slaného másla jevit poněkud zvláštně. Ale to jen na první pohled a nanejvýš do ochutnání prvního sousta. Makronky se slaným karamelovým máslem totiž patří mezi léta prověřenou klasiku.

MAKRONKY

Makronky – to jsou lehké a nadýchané mandlové pusinky s náplní. Malinko křupavé na povrchu, jemné uvnitř. Téměř každého nadchnou tak, že už se jich nedokáže vzdát a vyžaduje další a další kousek (jen můj manžel po ochutnání 15 druhů makronek od pařížského makrónkového krále Pierra Hermého prohlásil, že to zase takový zázrak není). Mě naopak makronky okouzlily tak, že jsem se rozhodla naučit se je péct.

ŠPALDOVÁ BÁBOVKA S MANDLEMI

Poctivá třená bábovka plná mandlí. Přidávám do ní mandlový likér Amaretto, který chuť mandlí ještě lehce zvýrazní.

KÁVOVÝ DORT S OŘECHY A MASCARPONE

Kávový dort s ořechy a krémem z mascarpone občas upeču pro tchýni, protože ta má kávové dezerty obzvláště ráda. Jednou za čas ale není na škodu si jej upéct pro sama sebe – jen tak pro radost a chuť. V dortu je spousta ořechů, které se skvěle doplňují s kávovou příchutí.

FRANCOUZSKÝ HRUŠKOVÝ KOLÁČ

Pro francouzskou kuchyni mám slabost. Na francouzské dezerty a koláče je většinou potřeba spousta másla, cukru, šlehačky a vajíček, už jen proto musí být výsledek skvělý. A ani tento hruškový koláč není výjimkou. 

VANILKOVÉ MÁSLO

S domácím máslem je to skoro jako se vším ostatním. Jeho výroba zabere trochu času, zamastíte si ruce (případně i tvář, oblečení, půlku kuchyně …) a v obchodě jej pořídíte levněji. Ale – chuti čerstvě stlučeného másla se nemůže rovnat ani máslo bio nebo farmářské. A máte-li v blízkosti zdroj čerstvé smetany, neváhejte.

SLADKÁ RÝŽE S VIŠNĚMI V KARAMELU A ČOKOLÁDOU

Sladká rýže nemusí být jen tvrdá a dusivá hmota v podobě rýžového nákypu ze školní jídelny! Kdepak, sladkou rýži si můžete připravit i jemnou, smetanovou, krémovou – prostě k sežrání.

LISTOVÉ TĚSTO

Proč se doma mořit s listovým těstem, když si jej můžete koupit a ušetřit tak poměrně dost peněz, času, práce i zaneřáděnou kuchyň? Jednou, jedinkrát se zkuste přemoci, listové těsto si vyrobte doma a upečte z něj Váš nejoblíbenější dezert. Třeba nakonec usoudíte, že za tu námahu to nestálo, ale aspoň uvidíte a především ochutnáte ten rozdíl. Protože rozdíl to teda zatraceně je!

ČOKOLÁDOVÁ PĚNA S POMERANČOVÝM LIKÉREM

 

Francouzská čokoládová pěna – lahodná, jemná a současně zatraceně sytá. I když už budete mít dost a budete funět a hekat, stejně ji nedokážete odložit stranou a dojíst později.